POGLEDAJTE JASLICE I BOŽIĆNI UGOĐAJ U VIROVITICI, BUŠETINI I OKRUGLJAČI

POGLEDAJTE JASLICE I BOŽIĆNI UGOĐAJ U VIROVITICI, BUŠETINI I OKRUGLJAČI

With 0 Comments,

Jaslice su nerazdvojive od isusa Krista. On se rodio u štali. Položili su ga u jasle. Slama, štala jasle…Možda su seljaci to nekoć mnogo dublje doživljavali nego mi, jer im je cieli život bio nekako smještan u taj jaslički ambijent…

Godina 1223. Je na svojevrstan način rođendan gradnje jaslica u današnjem smislu. Toma Čelanski, životopisac sv. Franje, desetak godina nakon Franjine smrti izvješćuje kako je sv. Franjo pronašao način da dočara oku i nevidljive ljepote.

Želio je ljudima dočarati onaj prvi Božić u Betlehemu. Znao je za jedno doista živopisno mjesto u lokalitetu Greccio, u Italiji, na jednom šumovitom zaravanku u inače brdovitu kraju. I tu je pronašao pravu štalu s jaslama, sa živniciama, s volom i oslom. I pozvao je sav okolni narod na polnoćku. Bila je tu i prava rodilja što je položila novorođenče u jasle. I tu se kod tih prirodnih jaslica , služila prava polnoćka. Sa svih su strana pohrlili ljudi. Sv. Franjo je na toj polnoćki pjevao evanđelje. Još danas ljudi hodočaste onamo.

VIROVITICA

BUŠETINA

ŽIVE JASLICE U BUŠETINI

VIDEO

PUŠTANJE ADVENTSKIH LAMPIONA U BUŠETINI

OKRUGLJAČA