Izlet ministranata u Pleterje u Sloveniji, Samobor i Zagreb

Izlet ministranata u Pleterje u Sloveniji, Samobor i Zagreb

With 0 Comments,

Na blagdan Sv. Andrije apostola, 30. 12. 2019. godine u organizaciji samostana i župe sv. Roka u Virovitici bio je organiziran izlet za ministrante. Pod vodstvom fra Vedrana i uz sudjelovanje još nekoliko roditelja na izlet je krenulo 23 ministranta u 7 sati ispred samostana.

Prva destinacija je bila Pleterje, odnosno kartuzijanski samostan. Na dolasku smo bili dočekani od lokalnog vodiča koji nas je ukratko upoznao s načinom života redovnika za koje se smatra da žive najstroži način redovništva. Kartuzija Pleterje je katolički samostan u kojem redovnici slijede Isusa Krista životom koji je potpuno posvećen kontemplaciji. Nakon razgledavanje kompleksa izvana bilo nam je omogućeno ući i u jedan unutarnji dio kompleksa ali nismo imali kontakt s redovnicima.

Nakon Pleterja krenuli smo put Samobora i franjevačkog samostana gdje nas je dočekao fra Marin i tom prigodom nas upoznao s poviješću samostana i župe Uznesenja BDM kao i sa kućom susreta Tabor kojeg vodi fra Ivan. U Samoboru smo kušali i „Samoborske kremšnite“, a nakon toga krenuli smo u Zagreb. Po dolasku u Zagreb prvo smo posjetili katedralu i pomolili se na grobu bl. Alojzije Stepinca. Nakon toga posjetili i smo Zagrebački advent gdje smo imali priliku sudjelovati u bogatom programu.

Cijeli put je bio obilježen molitvom, pjesmom i veselim raspoloženjem. U Viroviticu smo se sretno vratili u 21 sat.

Ovim putem se zahvaljujemo braći franjevcima koji su nam organizirali i omogućili ovaj izlet.

Ministranti