PROSLAVLJEN DAN ZAHVALE BOGU ZA PLODOVE ZEMLJE

PROSLAVLJEN DAN ZAHVALE BOGU ZA PLODOVE ZEMLJE

With 0 Comments,

U nedjelju 8. 11. 2015. obilježili smo već tradicionalno Dane kruha i dane zahvalnosti za plodove zemlje. Vrijeme je to kada pokazujemo kako smo svjesni da je kruh čovjekova potreba od pamtivijeka, samim time i simbol života i zato smo Bogu zahvalni na tom daru.

Kruh ujedinjuje rad ruku ratara, mlinara, pekara, trgovca... sve to sa samo jednim ciljem "donošenja kruha na stol". Simbol zajedništva ostvarujemo dalje za stolom u zajedničkom objedu obitelji, s prijateljima, poznanicima. Kruh tako tvori savršen krug.

„Kruh je namirnica visokovrijedna u prehrambenom kao i duhovnom smislu. Krušne tragove možemo slijediti u daleku prošlost, iako se točno ne zna kada je i gdje započeo uzgoj biljaka krušarica. Vjeruje se da je to bilo negdje na Bliskom istoku, vjerojatno u plodnim dolinama rijeka, prije devet tisuća godina. Kruh je smatran plodom zemlje i čovjekova rada kao i božanskim darom i upravo zbog toga, kruh nije samo ljudska hrana, nego omiljeni žrtveni prinos bogovima. Kruh je označavao bogatstvo porodice i države.”

Izrazimo stoga zahvalnost dragome Bogu na svim dobrima koja nam se prostiru na našim stolovima i ljudima koji sudjeluju u procesu proizvodnje bilo koje hrane.

Okupljanjem oko stola i pokazivanjem zahvalnosti ostvarimo zajedništvo sa Kristom. Darujmo drugome ono što mu treba, neka to bude srca čista, pa ćemo imati blagoslov neba i duša će da nam zablista.

Danas se želimo na poseban način zahvaliti i Vama koji svojom dobrotom pomažete u uređenju i održavanju naše crkve i samostana, te životu nas franjevaca. Na svakom vašem daru se od srca zahvaljujemo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.