ZAZIV DUHA SVETOGA NA POČETKU NOVE ŠKOLSKE GODINE

ZAZIV DUHA SVETOGA NA POČETKU NOVE ŠKOLSKE GODINE

With 0 Comments,

Na početku nove školske godine biskup Antun Škvorčević predvodio je 6. rujna slavlje zaziva Duha Svetog u crkvi sv. Roka u Virovitici, na kojem su sudjelovali učenici i djelatnici virovitičke Katoličke klasične gimnazije i Katoličke osnovne škole u zajedništvu s roditeljima učenika obiju škola.

Koncelebrirali su Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole, Mario Večerić ravnatelj Katoličke osnovne škole u Virovitici, Ljubiša Krmar vjeroučitelj u Katoličkoj klasičnoj gimnaziji kao i svećenici franjevci koji djeluju na prostoru župe sv. Roka.

Pozdravljajući nazočne biskup je posebno pozdravio učenike prvog razreda Katoličke osnovne škole koji su po prvi puta sjeli u školske klupe. Njima je, kao i svim učenicima škola na početku nove školske godine, potrebna Božja pomoć i snaga Duha Svetoga za uspjeh u radu, marljivost i strpljivost.

U homiliji biskup je na tragu evanđelja koje govori o susretu s Petrom i prvim učenicima pozvao sve prisutne da se u svojem životu uvijek opredijele za Isusa. Istaknuo je važnost znanja u životu, ali je upozorio da znanje ponekad nadima čovjeka te je potrebno uz znanje biti otvoren i Božjoj Mudrosti koja nas čini cjelovitim i životno kvalitetnijim osobama. Biskup je spomenuo i moto svih katoličkih škola u požeškoj biskupiji „Duc in altum - Izvezi na pučinu (na duboko)“, misao koju je Isus uputio sv. Petru i koja u spomenutoj situaciji može zvučati nelogično, te kod nas kao i kod sv. Petra izazvati sumnju i strah. Upravo tu sumnju i strah, koju susrećemo u svojoj svakodnevici, možemo nadići s povjerenjem u Isusa. Naša pristanak i dozvola da Isus djeluje i bude živo prisutan u našem životu ispunja nas Svetom Mudrošću, koja čini da svoju svakodnevicu živimo dublje i kvalitetnije. Takva živa prisutnost Isusa Krista zbog našeg povjerenja biva vidljiv u našem radu, učenju, uspjesima i međusobnim odnosima koji nas čine ispunjenim i sretnim ljudima.

Na koncu euharistijskog slavlja zahvalio je svima na sudjelovanju, a posebno djelatnicima obiju škola koje je pozvao da budu nesebični darivatelji svoje ljubavi prema učenicima te svima zaželio uspješnu i blagoslovljenu novu školsku godinu.