Biskupovo pismo pripravnicima za prvu svetu pričest i potvrdu i vjeroučiteljima Požeške biskupije

Biskupovo pismo pripravnicima za prvu svetu pričest i potvrdu i vjeroučiteljima Požeške biskupije

With 0 Comments,

Dragi pripravnici za prvu svetu pričest i potvrdu!

Zajedno s vama i vašim roditeljima nestrpljivo iščekujem trenutak završetka izvanrednog stanja uzrokovanog koronavirusom, da možemo u radosti i miru održati i slavlja prve svete pričesti i potvrde. Obavijestit ćemo vas o datumima navedenih slavlja, čim ih bude moguće odrediti. Zahvalan sam svima koji vam omogućuju pripravu za spomenuta sveta slavlja putem interneta. Pastoralni centar naše Biskupije s požrtvovnom ekipom vjeroučitelja pripremio je građu po kojoj će svećenici i vjeroučitelji zajedno s vama i vašim roditeljima raditi kako biste se na vrijeme pripravili za tako važan duhovni događaj kao što je slavlje svete pričesti i potvrde. Želim posebnu zahvalnost iskazati vašim roditeljima, što vam u svojoj ljubavi nastoje omogućiti da se izgrađujete i rastete u povezanosti s Bogom te postanete duhovno veliki hrvatski ljudi.

Priprava za sakrament prve svete pričesti i potvrde ne sastoji se samo u tom da nešto naučite, nego da se uputite u život po vjeri. Dostavljena katehetska građa pomaže vam da promislite od kolike je važnosti da Boga snažno uključite u svoju svakodnevicu. Među svoje drage obveze uvrstite molitvu, čitanje Svetoga pisma, razmišljanje o životu kao Božjem daru, sudjelovanje u svetoj misi i provođenje u život onoga na što vas Isus poziva. Na taj način postignut ćete dragocjeno iskustvo dubine, punine i smisla svoga postojanja. Ne zaboravite da vam je to čak potrebnije nego li steći određene tehničke vještine kojima ćete se snalaziti na različitim razinama života. Jer oblikujući život u zajedništvu s Bogom, oslanjate ga na čvrst temelj, koji vam je potreban napose u teškim situacijama vašeg života. Bila bi šteta propustiti biti dionik duhovnog bogatstva u koje vas može uvesti samo Isusu Krist po služenju Crkve.

Po vašem slobodnom i radosnom sudjelovanju u slavljima svetih sakramenata Isus ulazi duboko u vaša mladenačka bića. On po daru Duha Svetoga postaje vaše svjetlo, pokretač i snaga za sve ono što je plemenito i dobro te na taj način rastete do mjere koju je Bog ostvario u Isusovoj pobjedi nad smrću. Radujem se životu s Isusom Kristom u koji ćete zakoračiti po prvoj svetoj pričesti i potvrdi, te suradnji s njime nakon toga.

Neka Bog blagoslovi vas, vaše roditelje, svećenike, vjeroučitelje i druge koji vas vole, čine vam dobro i pomažu da budete Božji. Sve vas od srca pozdravlja – vaš

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup

Biskupovo pismo vjeroučiteljima Požeške biskupije

Poštovani i dragi vjeroučitelji!

U vrijeme izvanrednih okolnosti zbog ugroze koronavirusom očitovali ste požrtvovnu spremnost u pronalaženju načina da budete povezani s djecom i mladima te im pomognete da i u ovim vremenima žive zajedništvo s Isusom Kristom. To ne biste mogli u pravom raspoloženju ostvarivati bez svakodnevne uronjenosti u molitvu, prijateljevanje s Božjom riječju, ukorijenjenosti u euharistijsko zajedništvo Crkve, i suradnju sa svojim župnicima. Od srca vam zahvaljujem za to dragocjeno služenje!

Želio bih vam očitovati duhovnu blizinu, i podijeliti s vama radost što ste izabrali evanđelje kao svoje zvanje a njegovo naviještanje kao poslanje te i u nastalim uvjetima s Apostolom svjedočite svijest: “Jao meni ako evanđelja ne navješćujem“ (1 Kor 9,16). Već ste iskusili smisao koji vam pruža vjernost evanđelju, Riječi, Isusu Kristu, njegovoj Crkvi i čovjeku te vas to pokreće da budete uporni navjestitelji „bilo to zgodno ili nezgodno (…) sa svom strpljivošću i poukom“ (2 Tim 4,2). U svetom nemiru znadete značenje Pavlova poziva: „Zlopati se zajedno sa mnom za evanđelje“ (2 Tim 1,8), te surađujete sa svima onima koji u našoj Biskupiji pristupaju čovjeku na Isusov način. Susreo sam mnoge od vas koji ponosno svjedočite: „Ne stidim se, uistinu, evanđelja: ono je snaga Božja na spasenje svakomu tko vjeruje“ (Rim 1,16) – što ste na poseban način očitovali u sadašnjim prilikama. Po vašem redovitom poučavanju vjeronauka Crkva je prisutna u školi. Trenutačne izvanredne okolnosti povezale su vas putem održavanja online nastave s učenicima u njihovim domovima, te ste na svoj način postali članovima njihovih obitelji, uveli Crkvu u njezino zajedništvo. Nevolja je pomogla da se po vama čudesno umreži Crkva u obitelj, a obitelj u Crkvu.

To me ohrabruje da vas pozovem na posebnu suradnju u pripravi ovogodišnjih kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu u našim župama. O tome sam progovorio u Pismu vjernicima o opasnosti koronavirusa(broj 619/2020. od 18. ožujka 2020.) gdje sam napisao: “Što se tiče priprave kandidata za navedene svete sakramente, zacijelo će biti poteškoća s njihovim okupljanjima u župnim prostorima. Radi toga Pastoralni centar u Požegi pripravit će određeni broj temeljnih kateheza, koje će župnici moći preuzeti s web-stranice Požeške biskupije i dostaviti ih putem interneta kandidatima za svete sakramente kako bi se mogli kod kuće pripravljati za njihovo slavlje. Pri tom će biti važna riječ koju će od vremena do vremena župnici ili vjeroučitelji e-mailom uputiti kandidatima. Neposredno prije slavlja svetih sakramenata okupit će ih u crkvi i uvesti u događaj kojeg postaju dionici u liturgiji. U navedenom načinu priprave veliku ulogu imaju roditelji, koje potičem da budu djeci obiteljski voditelji priprave za svete sakramente“.

Dragi vjeroučitelji! Vaše iskustvo održavanja online nastave školskog vjeronauka moguće je primijeniti i u župnoj katehezi, te vas molim da upravo vi u suradnji sa župnicima budete nositelji priprave ovogodišnjih kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu u vašim župama. Sami svećenici bez vas teže bi mogli ostvarivati navedenu zadaću, jer im nedostaje vaše poznavanje virtualne komunikacije u okviru organiziranja nastave na daljinu. Skupina vjeroučitelja na čelu s voditeljem Pastoralnog centra naše Biskupije vlč. Robertom Kupčakom izradila je građu za pet temeljnih kateheza priprave za prvu pričest a jednako tako i za svetu potvrdu, koje vam spomenuti Centar dostavlja elektroničkim putem, te ćete ih nastojati provesti po njegovu naputku, priloženu ovom pismu. Tako će se ostvariti još jedna važna povezanost između naših obitelji i župa, koju je rodila sadašnja nevolja. U prilogu vam dostavljam svoje Pismo pripravnicima za prvu svetu pričest i potvrdu, sa zamolbom da ga u dogovoru sa župnikom internetski uputite kandidatima za navedene sakramente u vašoj župi.

Zahvaljujem vjeroučiteljima koji su izradili građu, a svima vama za požrtvovnost kojom prihvaćate navedenu zadaću, te na sva vaša evangelizacijska nastojanja zazivam Božji blagoslov.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup