Sakralno i kulturno blago kroz svih 12 mjeseci: Predstavljen Virovitički katolički kalendar za 2024. godinu

U blagovaonici Franjevačkog samostana u Virovitici danas (četvrtak) je predstavljen Virovitički katolički kalendar za 2024. godinu. Kalendar kroz 12 mjeseci predstavlja sakralnu kulturnu baštinu čiji je nositelj Franjevački samostan u Virovitici, s posebnim naglaskom na barokne ovalne slike iz 18. stoljeća s motivima franjevačkih svetaca iz samostanske blagovaonice koja datira iz 1767. godine.

Uz fra Ivicu Jagodića, župnika Župe sv. Roka i gvardijana Franjevačkog samostana u Virovitici, prezentaciji su nazočili, između ostalih, zamjenik župana Marijo Klement, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej, Antonio Požežanac iz tvrtke Grafiti Becker…

– Ovo je prvi ovakav katolički kalendar kao poticaj da iz dana u dan živimo u vjeri. Riječ je o jednom lijepom katoličkom i reprezentativnom primjerku koji zaslužuje grad kao što je Virovitica. Imamo prekrasnu crkvu i Franjevački samostan i ovo je jedan način prezentiranja našeg blaga – naglasio je gvardijan Župe sv. Roka fra Ivica Jagodić.

Ovu inicijativu pohvalili su i zamjenik župana Marijo Klement, kao i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin te ravnateljica Gradskog muzeja Mihaela Kulej.
Franjevačka blagovaonica u Virovitici središnje je okupljalište redovnika na blagovanje. Urešena je ovalnim slikama, uljima na platnu, koje svojim sadržajem korespondiraju s namjenom prostorije. Tu je prije svega na čeonoj stijeni prikaz Posljednje večere, zatim slijede ovalne slike s lijeve i desne strane: Bezgrješne Djevice Marije i svetog Josipa, svetog Franje Asiškog i sv. Antuna Padovanskog, svetog Bonaventure i sv. Paškala Baylonskog, te svetog Ljudevita, franjevca, kao i svetog Ljudevita, trećoredca.

Na svodu se nalaze slike Franjevački grb, Sveti Rok, Presveto Trojstvo, Sveti Franjo i Sveti Dominik. Sve slike izradila su braća franjevci Damjan Bittner i Luka Auleidner 1767. godine.

Izdavač kalendara je Franjevački samostan Virovitica. Fotografije potpisuje Kristijan Toplak, izuzev za prosinac, koji je djelo Saše Pjanića. Dizajn i layout djelo je renomirane virovitičke tvrtke Grafiti Becker. Kalendar se može nabaviti u Župnom uredu crkve sv. Roka po cijeni od 3 eura, dok je cijena jednolisnog kalendara 0,50 eura.

VIROVITIČKI KATOLIČKI KALENDAR 2024.

(www.vpz.hr, www.franjevci-vtc.hr, foto: Kristijan Toplak)

Sakralno i kulturno blago kroz svih 12 mjeseci: Predstavljen Virovitički katolički kalendar za 2024. godinu