Žive jaslice u Virovitici

Ilustracija, ICV

Franjo Asiški prvi napravio žive jaslice u kojem likove Svete obitelji igraju živi ljudi, a nije rijetko da se na pozornicu dovedu i žive životinje. Vrlo je vjerojatno da su ljudi i prije Franje Asiškoga na različite načine pokušavali prikazati scenu Isusova rođenja, ali činjenica je da je on to učinio na jedan nov i originalan način.

Događaj u Grecciu na Božić 1223. godine plod je prije svega Franjine duhovnosti u kojoj je htio obnoviti uspomenu na rođenje Djeteta u Betlehemu.

Uz ovu proslavu otajstva Božića sv. Franje i obljetnice koja je u tijeku, Crkva nam posreduje i veliku milost u kojoj možemo moliti za potpuni oprost, i to od svetkovine Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2023., do blagdana Prikazanja Gospodina našega Isusa Krista u Hramu, 2. veljače 2024. Tom prigodom svi vjernici koji dođu u crkve franjevačke obitelji diljem svijeta, ostajući u molitvi pred jaslicama postavljenim u crkvama, mogu dobiti potpuni oprost pod uobičajenim uvjetima.

PO PRVI PUTA U NAŠEM GRADU

Izvedbu scenskog prikaza Rođenja Isusova moći će se doživjeti na živi način. Atmosferu najradosnijeg kršćanskog blagdana dočarati će nam Sveta obitelj (Marija, Josip i Isus), mudraci, pastiri, anđeli i domaće životinje.

U organizaciji Grada Virovitice, Turističke zajednice grada Virovitice i Franjevačkog samostana u Virovitici ove godine ispred župne crkve sv. Roka po prvi puta biti će uprizorene žive jaslice (scenski prikaz Rođenja Isusova). U organizaciju su se uključili i Kreativna udruga Unikat, Katolička osnovna škola, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, Tehnička škola (smjer medicinska sestra/ tehničar), Industrijsko-obrtnička škola, te zajednice koje djeluju u župi sv. Roka u Virovitici: FRAMA – Franjevačka mladež, Zajednica Vjera i svjetlo i Obiteljska zajednica, Matea Fras, Josip Mudrovčić, Željko Šerepac – Udruga uzgajivaća malih životinja „Golub“.

  • 19. prosinca 2023. (utorak) u 17:45 učenici Katoličke osnovne škole;
  • 21. prosinca 2023. (čet) u 10:30 učenici COOR-a i Tehničke škole, medicinski smjer;
  • 24. prosinca 2023. (nedjelja) u 20:00 sati Franjevačka mladež Virovitica;
  • 31. prosinca 2023. (nedjelja) u 17:30 sati Obiteljska zajednica virovitičke župe sv. Roka; • 6. siječnja 2024. (subota) u 19:30 sati Zajednica Vjera i svjetlo “Marijine iskrice“.