Veliki Petak: Stotine vjernika u Virovitici poklonilo se Isusovoj žrtvi na križu

Veliki Petak, drugi dan Vazmenog trodnevlja, prošao je u tišini, a u crkvama nije bilo mise, već su se svećenici i vjernici obredima predviđenima za ovaj dan spominjali Isusove muke i smrti na križu. U Župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici stotine vjernika sudjelovalo je danas na obredima, koja su na Veliki Petak podijeljeni na tri dijela; službu riječi, klanjanje križu i svetu pričest.

Prije službe riječi, svećenici – fra Ivica Jagodić, fra Krunoslav Arnold i fra Petar Horvat u tišini su u pratnji ministranata ušli u crkvu i prostrli se pred oltar. Znak je to potpune poniznosti i predanja Bogu, u kojem se priznaju vlastiti grijesi, ali i grijesi čitavog svijeta zbog kojih je Isus razapet na križ. Uslijedila je služba riječi – zborna molitva i čitanja, a potom izvještaj o muci Isusa Krista po evanđelistu Ivanu. U dirljivoj homiliji fra Krunoslav Arnold, koji je predvodio obrede u koncelebraciji s braćom franjevcima, podsjetio je na neograničeno Božje milosrđe i nedokučivu tajnu Njegove ljubavi, a koja se očitovala upravo u križu i smrti.

-Isus se iz ljubavi predao za svakoga od nas, a Njegova je ljubav i milosrđe poput zdenca u koji treba zaroniti, kako bi se čovjek ispunio u potpunosti. Simbol Krista je i pelikan, ptica koja će vlastitim kljunom rastrgati kožu i meso, kako bi ptićima dala svoju krv za jelo, ako ne može naći hranu u okolišu. Isus je učinio isto, darovao nam je samoga sebe jer nas ljubi – naglasio je, između ostalog, fra Krunoslav.

Uslijedila je potom sveopća molitva u kojoj Crkva danas moli se za sve potrebe; svijeta, za sve one koji Crkvu čine i vode, papu, biskupe, svećenike, redovnike i redovnike, za sve koji još ne poznaju ili ne priznaju Boga, za Židove, za bolesne, stare, nemoćne, za vođe i poglavare zemalja i država, za sve preminule…Vjernici su ovom dijelu obreda Bogu iznijeli i vlastite molitve i prošnje.

Nakon homilije i molitve, vjernici su se ponaosob poklonili križu, simbolu ne samo stradanja, patnje i žrtve, već i nade, spasenja i ljubavi. Gotovo puna dva sata vjernici su dolazili pred križ kako bi simboličnim naklonom ili poljupcem iskazali vlastito predanje i zahvale Isusu na Njegovoj žrtvi.

Cijelo vrijeme zbor župe sv. Roka izvodio je tradicionalne hrvatske korizmene pjesme i napjeve, animirajući na poseban način obrede Velikog Petka. Nakon klanjanja križu, vjernici su se pričestili, a potom u miru i tišini razišli do sutra, (subota), kada u 20 sati počinje Vazmeno bdijenje.

Tijekom cijelog dana vjernici su pozvani na molitvu uz Isusov grob, u sabranosti.

-Pomolimo se sutra pored Isusovog groba kao pored groba nekog svog dragog, člana svoje porodice. Sjetimo se Njegove ljubavi, ljubavi bez osude, ljubavi koja prašta i koja donosi spasenje svakom čovjeku i u tom promišljanju ostanimo, u tišini, do sutrašnjeg Vazmenog bdijenja – pozvao je vjernike fra Krunoslav.

Ni sutra nema svetih misa, a Vazmeno bdijenje počinje paljenjem uskrsne svijeće, službom svjetla, koja se unosi u crkvu koja je do tada u mraku i bez ukrasa.

(www.icv.hr, mlo)

Veliki Petak: Stotine vjernika u Virovitici poklonilo se Isusovoj žrtvi na križu