Župne obavijesti 10.03.2024. godine

Foto: ICV
  • Otvorena je karitativno aukcija umjetničkih slika. Sve su slike preko naše facebook stranice stavljene na aukciju koja traje od 08. do 25. ožujka. Početna cijena za sve slike je 25 eura, a svako novo povećanje može biti uvijek 5 eura više. Nakon 25. ožujka kontaktirat ćemo ponuditelja s najvećim iznosom. Sav prihod namijenjen je Caritasu naše župne zajednice.
  • Pred nama je u ovome tjednu humanitarno-karitativni turnir u nogometu i povlačenju konopca u sportskoj dvorani OŠ Vladimira Nazora (14. 03), u 18,00 sati, a snage će ove godine odmjeriti franjevci, policajci, gradska i županijska uprava te liječnici i medicinski tehničari. Sudjelovat će i brojni glazbenici. Sav prihod namijenjen je Caritasu naše župne zajednice koji će za Uskrs obradovati potrebite. Pripreme za ovaj turnir počinju već ove nedjelje kada vam stavljamo na ponudu nove majice izrađene upravo za ovaj događaj. Stoga danas ispred crkve možete nabaviti nove majice po 8 eura. Na posljednjoj stranici župnog listića nalazi se plakat na kojemu su navedeni svi oni koji nastupaju. Dođite i podržite ovu plemenitu inicijativu.
  • Zainteresirani koji se žele uključiti u Caritas naše župe neka se jave u župni ured.
  • Sljedeće nedjelje nakon večernje mise pozivamo vas na križni put prema Milanovcu. Organiziramo zajedno sa susjednom Župom Blaženog Alojzija Stepinca iz Milanovca. Započinje s večernjom misom u našoj crkvi sv. Roka, postaje križnog puta su kroz centar, u Gajevoj ulici, te u ulici Zbora narodne garde, a završava u crkvi u Milanovcu.
  • Pozivamo vas na cjelodnevni Virovitički križni put koji će se održati u subotu, 23. ožujka. Okupljanje i početak je u crkvi sv. Roka u 10 sati, a zatim slijedi hod po postajama koje će biti u: Preradovičevoj i Fujsovoj ulici, zatim u sv. Đurađu, Podgorju, Golom brdu, na putu prema Koriji (tkzv. Paradajz ulici), Koriji, te u Strossmayerovoj ulici, a završit će sa sv. misom u crkvi sv. Roka. Organizator je Župa sv. Roka zajedno s Hrvatskim planinarskim društvom „Papuk“ iz Virovitice. Potrebne su prethodne prijave uz participaciju od 10 eura. Svaki sudionik dobit će majicu i knjižicu s postajama križnog puta.
  • U petak, 15. ožujka, u 19,30 sati, u Kino Park Virovitica, pozivamo vas na predstavljanje dokumentarnog filma o bivšem virovitičkom gvardijanu, fra Marku Maloviću „Svećenik – čuvar Hrvatskog Podunavlja“. Jedini katolički svećenik koji je ostao u istočnoj Slavoniji i Srijemu, za vrijeme 7. – godišnje okupacije istočne Hrvatske. Bio je zaštitnik onih koji su u Iloku ostali tijekom okupacije kao riječ i utjeha, no iznad svega kao nada.

Predstavljamo film o fra Marku Maloviću, bivšem virovitičkom gvardijanu, koji je tijekom Domovinskog rata ostao uz svoj narod u Iloku. U tim teškim vremenima ostao je dosljedan, živeći misiju pastira, dajući potporu i pomoć, dijeleći sudbinu svoga naroda. Jedini je katolički svećenik koji je ostao u istočnoj Slavoniji i Srijemu tijekom sedmogodišnje okupacije toga područja. Bio je zaštitnik onih koji su ostali u Iloku, kao riječ i utjeha, no iznad svega kao nada.

Fra Marko Malović rođen je 11. listopada 1946., u Domašincu, u Međimurju. U Virovitici je u dva navrata vršio službu gvardijana i župnika. Preminuo je u Slavonskom Brodu, u 72. godini života.

Fra Marko je dobitnik je nekoliko odlikovanja i priznanja. Park ispred crkve sv. Ivana Kapistrana u Iloku dobio je njegovo ime, a kod ulaznih vrata crkve postavljena mu je brončana spomen-ploča.