Župne obavijesti 07.04.2024.

Ilustracija, ICV
  • Danas je Bijela nedjelja kada slavimo nedjelju Božanskoga milosrđa.
  • Sutra, u ponedjeljak, 08. travnja, slavimo blagdan Navještenja Gospodinova ili Blagovijest. Ovaj blagdan slavi se inače 25. ožujka, ali zbog Velikog i Uskrsnog tjedna prebačen je na sutrašnji dan. Blagdan ćemo svečanije proslaviti na večernjoj misi.
  • U ovome tjednu četvrti je utorak u nizu pobožnosti „13. utoraka“ uoči blagdana sv. Antuna. U 18,00 molimo pobožnost i slavimo sv. misu uz propovijed.
  • U utorak, u 19,15, u pjevačnici, nakon večernje mise, nastavljamo s biblijskim susretom. Pozivamo sve one koji žele više poznavati Sveto pismo i rasti u vjeri.
  • U srijedu je redoviti vjeronauk za prvopričesnike, a u četvrtak za krizmanike.
  • U četvrtak, nakon večernje mise, redovito je klanjanje pred Presvetim.
  • U našoj suvenirnici možete nabaviti ljekovite čajeve iz naše franjevačke ljekarne. Više o čajevima pročitajte u ovome broju župnog listića.
  • U ovome tjednu imali smo uskrsno druženje djece u našem samostanskom vrtu. Više o tome pogledajte u ovome broju župnog listića.

 

BIJELA NEDJELJA ILI MALI USKRS

Nedjelja nakon Uskrsa, kojom završava uskrsna osmina, u davnini se zvala i Bijela nedjelja po bijeloj odjeći koju su te nedjelje novokrštenici odlagali u ranom kršćanstvu.

Kao vidljivi znak primljenog sakramenta krštenja, odjeća je trebala označavati čišćenje vodom i biti znakom za ljude novorođene u Kristu. Od sedmog stoljeća nosili su odrasli krštenici bijelu odjeću osam dana, od Velike subote ili Uskrsa, sve do druge uskrsne nedjelje. Kroz to vrijeme kršćanska ih je zajednica uvodila u otajstvena slavlja sakramenata po rimskim crkvama i bazilikama, jer oni, dok su bili katekumeni, dakle prije krštenja, nisu sudjelovali na crkvenim slavljima sakramenata. To je bilo rezervirano za inicirane, za one koji su primili sakrament krštenja i na taj način ušli u zajednicu Crkve. Tako su novokrštenici po prvi puta sudjelovali u crkvenom bogoslužju u svojoj bijeloj odjeći. Po završetku tog tjedna i obilaženja mjesta bogoslužja rimske crkvene zajednice, oni su u jednom obredu odlagali svoju bijelu odjeću koja ih je označavala kao novokrštenike te su dalje redovno i normalno sudjelovali u vjerskom životu zajednice.

U našim krajevima ta, druga uskrsna nedjelja, često se naziva i Mali Uskrs.