Od korica do korica: Čitači župe sv. Roka u Virovitici kroz pet dana i noći naglas pročitali Bibliju

Od Knjige postanka do Knjige otkrivenja, od Božjeg stvaranja svijeta do konačnog Isusovog dolaska, povijest spasenja i poruku Božje ljubavi – Bibliju, pet su dana i noći bez prestanka naglas čitali su vjernici župe sv. Roka u Virovitici. Danonoćno čitanje Božje riječi 6. do 10. svibnja održano je uz duhovni poticaj „Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka“ (Ps 119, 105).

U dnevnim satima u crkvi, a u noćnim u kapelici Sv. Emigdija, u oko 200 termina, jedan čitač i jedan slušatelj Božje riječi bdio je nad porukom Evanđelja, namijenjenoj osobnom susretu s Bogom i produbljivanju vjere.
-U čitanjima je sudjelovalo 110 ljudi i hvala svima koji su prepoznali važnost blizine Božje riječi i za nju odvojili svoje vrijeme, bilo kao koordinatori ili kao čitači. Uopće ne sumnjam da je Božja riječ krzo danonoćno čitanje oživjela i probudila našu vjeru. Božja riječ živi je Božji govor, ona je Božji glas koji se uprisutnjuje u ljudsku dušu koja hodi prema spasenju. Uvijek naglašavamo životvornost Božje riječi preko koje Bog ovdje i sada
progovara. To je uprisutnjenje i ponazočenje živog govora.

Vjerujem da je svatko zapamtio iz koje je knjige, evanđelja ili poslanice čitao odlomak.
Preporučujem im da u miru kod kuće pročitaju tu cijelu knjigu, evanđelje ili
poslanicu. Svaki put kada uzmemo Riječ Božju u svoje naručje, uzmemo je tako da osjetimo rađanje Boga u njegovoj Riječi. Ona je živi Bog koji nam uvijek govori – kaže fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Roka u Virovitici.

Čitači koji su po pola sata naglas čitali Bibliju, a potom još pola sata bili u funkciji slušatelja, svoje dojmove opisuju kao pune mira, usredotočenosti, ali i novih detalja u Bibliji koje do sada možda nisu zapazili ili su ih doživjeli drugačije. Bila je to prilika da se na poseban način, kažu, doživi Radosna vijest, kojoj su ovaj put bili ‘glasnici’ i svjedoci u ovom vremenu.

(www.icv.hr, mlo)