Sveti Klement I. – Izvor mudrosti Riječ Božja na visini

U molitvama i prošnjama neprestano molimo da Tvorac svega sačuva cjelokupan broj svojih izabranika na cijelom svijetu po svom ljubljenom Sinu Isusu Kristu, po kojem nas je pozvao iz tame na svjetlo, iz neznanja na spoznaju slave svog imena. Tako se možemo nadati u tvoje ime, koje je početak svakoga stvorenja, da ćemo otvorenim očima svoga srca spoznati tebe samoga, najvišega među najvišima, svetoga među svetima; tebe koji ponizuješ drskost oholica, koji otkrivaš misli po-gana, uzvisuješ ponizne a ponizuješ ohole, obogaćuješ i osiromašuješ, usmrćuješ, ozdravljuješ i oživljavaš. Ti si jedini dobrotvor duša i Bog svakog tijela. Ti promatraš bezdane. Ti si očevidac ljudskih djela, pomoćnik onih koji se nalaze u pogibelji, spasitelj očajnih, stvoritelj i skrbnik svakog duha. Ti umnažaš narode na zemlji, a između svih izabireš one koji te ljube po Isusu Kristu tvome ljubljenome Sinu, po kojem si nas poučio, posvetio i počastio.

Gospodine, molimo te, budi nampomoćnik i zaštitnik. Oslobodi one koji su u nevolji, smiluj se poniženima, uzdigni pale, priteci u pomoć siromasima, izliječi bolesne, oslobodi one koji su utamničeni, ojačaj slabe, utješi malodušne. Nek svi narodi upoznaju da si ti jedini Bog i Isus Krist Sin tvoj, a mi da smo tvoj narod i ovce tvoje paše.

Ti si trajno ustrojstvo svijeta objavio po učincima. Gospodine, ti si sazdao krug zemaljski, ti si vjeran svim pokoljenjima, pravedan u sudovima, divan u snazi i veličanstvu, mudar u stvaranju i razborit u učvršćivanju stvorenja, dobar u svemu što se vidi, vjeran onima koji se u te uzdaju, blag i milosrdan. Oprosti nam bezakonja, nepravde, grijehe i prestupke naše.

Ne ubroj svaki grijeh svojih slugu i službenica, nego nas očisti svojom istinom te upravi korake naše, da živimo u pobožnosti, pravdi i bezazlenosti srca i vršimo što je dobro i ugodno tebi i našim poglavarima.
Gospodine, pokaži napokon svoje lice, da u miru uživamo dobra, da nas zaštiti moćna desnica tvoja i da se od svakog grijeha izbavimo nad nama ispruženom rukom tvojom, te nas oslobodi od onih koji nas nepravedno mrze.
Daj slogu i mir nama i svim stanovnicima zemlje kao što si dao ocima našim koji su te pobožno zazivali u vjeri i istini. Tebe, koji nam jedini možeš udijeliti sva ova i mnoga druga dobra, hvalimo po posvetitelju i zaštitniku duša naših Isusu Kristu. Po njemu te slavimo i veličamo i sada i od pokoljenja do pokoljenja i u vijeke vjekova. Amen.