ZAJEDNICA VJERA I SVJETLO

Marijine iskrice:
Zajednica vjera i svjetlo u Virovitici

“Duboko je iskustvo spoznati da smo u svojoj slomljenosti i malenosti voljeni i nošeni Božjom rukom. “ Jean Vanier

To je duhovni međunarodni pokret zajednica koji okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje i prijatelje. Nastao je u Francuskoj 1971.godine od strane Jean Vaniera i Marie-Helene Mathieu, a u Hrvatskoj postoji od 1993.godine. Na našim redovitim mjesečnim susretima dijelimo poteškoće, nade, slavlja, molitve. Vjera i svjetlo svjedoči da slabost može biti izvor života, da su ljubav i prihvaćanje mogući, da razlike među ljudima nisu nevolja nego blagoslov. Zajednica vjera i svjetlo u Virovitici postoji već 11g, a vodi je koordinacijski tim koji priprema mjesečne susrete i vodi zajednicu. Tim se sastoji od deset članova od kojih je jedna voditeljica i jedan duhovnik. Susret započinje okupljanjem i dobrodošlicom pri kojoj dijelimo događaja i doživljaje proteklog mjeseca. Nakon toga slijedi kateheza i oživljavanje evanđelja. U malim grupama roditelji mogu svoje radosti, poteškoće i nadanja podijeliti sa duhovnikom zajednice dok se prijatelji zajednice i osobe s teškoćama kreativno angažiraju u kreativnim radionicama. Središte susreta je sveta misa nakon koje slijedi Agape…slavlje (imendani, rođendani,) i bratsko druženje uz kolače i pjesmu. U našoj zajednici se osobe s teškoća pripremaju i za sakramente. Kroz ovih 11 godina u zajednici je pripremano i na misi zajednice primilo sakramente krštenja, prve pričesti i krizme bar desetak osoba koje zbog svojih teškoća nisu mogle biti pripremane redovnim putem niti su te sakramente mogle primiti na redoviti način: na župnoj Prvoj pričesti i Krizmi. Osobe s intelektualnim i drugim teškoćama i naši prijatelji svojom nježnom otvorenošću za Isusa potiču na vjernost i rast u vjeri, svjedoče u našoj župi, a onda i šire u Crkvi milosrdno lice Gospodina, a naši roditelji svjedoče duboku vjeru i silnu roditeljsku ljubav.

DOGAĐANJA

30.9.2017. – Hodočašće u Mariju bistricu
Naša zajednica je sudjelovala na Provincijskom hodočašću vjere i svjetla u Mariju Bistrici 30.9.2017.godine. Raspjevani i veseli smo pošli sa geslom susreta u srcu: „Tražite lice Njegovo“! I doista, susreli smo Ga jedni u drugima, u prijateljskom osmijehu, pogledu i veselom zajedništvu.

2.12.2016. – Radionica
U petak 2. prosinca 2016. prijatelji osoba s teškoćama u zajednici “Marijine iskrice”, sastali su se na radionici s temom “Komunikacija s osobama s teškoćama”. Radionicu je održala u večernjim satima Jasna Komar, edukacijski rehabilitator. Voditeljica je i sama bila član zajednice i prve koordinacijske ekipe i jako dobro poznaje duhovnost Vjere i svjetla.
Četrnaest prijateljica, različite dobi, kroz nekoliko vježbi otkrivalo je darove i teškoće osoba koje su im povjerene. Voditeljica je naglasila koliko je važno svaku osobu prihvatiti u cjelini i s poštovanjem, te su uz njezino vodstvo tražile načine kako neke teškoće usmjeriti prema korisnim aktivnostima za zajednicu, ali i za tu osobu. Osim što su naučile nešto novo, imale su i darovano vrijeme za međusobno bolje upoznavanje i to je ovu radionicu učinilo posebnom. Obilježilo ju je učenje, molitva, vježbe, smijeh…Dijana Stanić

received_10206170139172518

image3