Minute za tebe: Naš trud i odricanje sigurno donose plodove i ne treba odustati

Utorak 29.3. Iv 5,1-3a. 5-16

Dragi čitatelji, ove korizme pokrenuli smo emisiju “Minute za tebe” u kojima ćemo u našem radijskom programu i putem portala icv.hr širiti lijepu vijest i poruku ohrabrenja za svaki dan.
Kroz ovaj hod i promišljanje vodi nas fra Marino Kuzminski iz Župe sv. Roka u Virovitici.

Hvaljen Isus i Marija!

Što smo bliže kraju korizme slušamo više evanđelja o tome kako Isus ozdravlja. Potrebno nam je takvih poticajnih svjedočanstava jer sigurno već i sami lagano osjećamo da je teško biti vjeran onim obećanjima i odlukama od prije četiri tjedna na početku korizme. Zato nas i danas evanđelje hrabri da taj naš trud i odricanje sigurno donose plodove i da ne treba odustati.

Danas zato imamo primjer čovjeka koji već trideset i osam godina trpi zbog svoje bolesti. Nalazi se u kupalištu čekajući da mu se netko smiluje i da ga ponese do vode kako bi možda zadobio zdravlje. Susreće ga i Isus kojemu se bolesnik žali da nema nikog tko bi mu se smilovao, a kad sam krene drugi ga prestignu i opet mu biva uskraćena šansa.

Isus osjeća njegovu bol iako se njegov odgovor malo čini hladnim. Naime, nije se Isus sagnuo da ga podigne i da ga nosi. Umjesto toga rekao mu je – ustani, uzmi svoju postelju i hodi! U prvi mah čini se da umjesto da mu olakša da ga još dodatno opterećuje. No, nije tako.

Gospodin zna najbolje. On zna da se ponekad lako prepustimo samooplakivanju čekajući sažaljenje drugih. Godi nam da drugi budu oko nas kad nas nešto boli, da nas maze i paze… I, molim vas, nemojte me krivo shvatiti jer doista ima ljudi kojima je neophodna naša blizina i pomoć. Ali u isto vrijeme ima nas sve više koji želimo biti nošeni a nema potrebe.

Dijete kad padne i plače jer ne zna hodati – oplakuje li sebe očekujući da ga roditelji ostatak života nose? Ne, stisne zube i pokuša ponovno – i gle – uskoro hoda, trči…
Vjerujem da ima teških trenutaka u svakom životu. Nisi sam. Gospodin je tu i razumije tvoju bol. Predaj mu je u molitvi, a on će te osnažiti i duhovno podići da ustaneš i ne griješiš više. Prohodat ćeš i biti dobro.

(www.icv.hr, foto: pixabay)