VIROVITIČKA ZAJEDNICA Vjera i svjetlo – „Marijine iskrice“

Marijine iskrice:
Zajednica vjera i svjetlo u Virovitici

Zajednicu Vjera i svjetlo čine osobe s intelektualnim teškoćama (djeca, mladi i odrasli), te članovi njihovih obitelji i prijatelji.

Pokret je nastao iz želje da se pomogne osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima kako bi oni mogli pronaći svoje mjesto u Crkvi i društvu, a na poticaj jedne obitelji sa dvojicom dječaka sa većim teškoćama u razvoju koja je davne 1971. doživjela odbacivanje na svom hodočašću u Lurd.

Vjera i svjetlo vjeruje da je i osoba s teškoćama u razvoju, potpuna osoba i da ima prava kao i svi drugi: da bude voljena, priznata i poštovana zbog sebe same te da prima potrebnu podršku kako bi napredovala u svim područjima, i duhovnima i ljudskima.

Vjera i svjetlo vjeruje da svaku osobu, zdravu ili s teškoćama u razvoju, Bog jednako voli i da Isus živi u njoj, čak i ako ona to jedva može izraziti.

Slabe svijeta izabra Bog da posrami jake…

(1 Kor 1,27)

 Svrha zajednice…

  • osobama s teškoćama u razvoju omogućuje prepoznavanje i korištenje svojih darova te otkrivanje radosti prijateljstva
  • roditeljima pruža potporu u kušnjama, omogućuje im primjećivati nutarnju ljepotu njihova djeteta
  • prijateljima omogućuje da uvide svijet različit od svijeta novca, suparništva i materijalnih užitaka

Zajednica u Virovitici je nastala u korizmi 2005. godine. Zove se „Marijine iskrice“. „Marijine iskrice“ u Virovitici obuhvaća sve tri virovitičke župe i šire. Okupljamo se svaku drugu nedjelju u mjesecu u Dvorani sv. Franje i crkvi sv. Roka.

Na susretima… dijelimo svoje radosti i teškoće, molimo, slavimo sv. misu, pjevamo uz pokrete (jer to nama, koji teže govorimo ili uopće ne govorimo, pomaže u izražavanju), sviramo, plešemo, glumimo – trudimo se prepoznati naše darove i razvijati ih, družimo se, slavimo rođendane i razne naše važne godišnjice, održavamo kreativne radionice,  odlazimo i na susrete s drugim zajednicama… i svašta nešto…

Budi nam prijatelj!

DOGAĐANJA

30.9.2017. – Hodočašće u Mariju bistricu
Naša zajednica je sudjelovala na Provincijskom hodočašću vjere i svjetla u Mariju Bistrici 30.9.2017.godine. Raspjevani i veseli smo pošli sa geslom susreta u srcu: „Tražite lice Njegovo“! I doista, susreli smo Ga jedni u drugima, u prijateljskom osmijehu, pogledu i veselom zajedništvu.

2.12.2016. – Radionica
U petak 2. prosinca 2016. prijatelji osoba s teškoćama u zajednici “Marijine iskrice”, sastali su se na radionici s temom “Komunikacija s osobama s teškoćama”. Radionicu je održala u večernjim satima Jasna Komar, edukacijski rehabilitator. Voditeljica je i sama bila član zajednice i prve koordinacijske ekipe i jako dobro poznaje duhovnost Vjere i svjetla.
Četrnaest prijateljica, različite dobi, kroz nekoliko vježbi otkrivalo je darove i teškoće osoba koje su im povjerene. Voditeljica je naglasila koliko je važno svaku osobu prihvatiti u cjelini i s poštovanjem, te su uz njezino vodstvo tražile načine kako neke teškoće usmjeriti prema korisnim aktivnostima za zajednicu, ali i za tu osobu. Osim što su naučile nešto novo, imale su i darovano vrijeme za međusobno bolje upoznavanje i to je ovu radionicu učinilo posebnom. Obilježilo ju je učenje, molitva, vježbe, smijeh…Dijana Stanić

received_10206170139172518

image3