BOLESNIČKO POMAZANJE

U župnom uredu možete prijaviti svojega starijeg ili bolesnog ukućanina za primanje sakramenata u uredovno vrijeme.

 

Sakrament bolesničkog pomazanja jest sakrament susreta uskrslog Krista i njegove zajednice s bolesnom braćom. U tom sakramentu bolesnik prima milost Duha Svetoga, snagu da izdrži u patnji te lakše podnosi boli. Bolesniku se ovim sakramentalnim pomazanjem također opraštaju grijesi ako se bolesnik ne može ispovjediti. Po djelovanju ovog svetog pomazanja bolesnik može i potpuno ozdraviti.
Vrlo je važno da rodbina koja se brine za bolesnika na vrijeme pozove svećenika. U obredu bolesničkog pomazanja potrebno je da se bolesnik najprije ispovijedi. Nakon sakramenta sv. ispovijedi slijedi sakrament bolesničkog pomazanja, a zatim sv. pričest. Za vrijeme slavljenja sakramenta bolesničkog pomazanja svećenik maže bolesnika svetim uljem na čelu i rukama.

Nakon pomazanja svećenik bolesnika pričesti, a sakramentu pričesti mogu pristupiti i svi nazočni koji su prisustvovali podjeljivanju sakramenta bolesničkog pomazanja. U smrtnoj opasnosti bolesniku se donosi popudbina, tj. bolesnik se pričešćuje Kristovim tijelom i Njegovom krvi kako bi mu bili “hrana” i snaga na “putu” njegova “prelaska” kroz smrt u novi život.
Sakrament bolesničkog pomazanja može se dijeliti svim vjernicima koji su teže bolesni (npr. prije operacije uslijed opasne bolesti, starijim i bolesnim osobama kojima su snage znatno popustile i sl.).