Minute za tebe: Ne očekuj ljubav od drugoga ako ju sam ne možeš dati

Dragi čitatelji, ove korizme pokrenuli smo emisiju “Minute za tebe” u kojima ćemo u našem radijskom programu i putem portala icv.hr širiti lijepu vijest i poruku ohrabrenja za svaki dan.
Kroz ovaj hod i promišljanje vodi nas fra Marino Kuzminski iz Župe sv. Roka u Virovitici.

Hvaljen Isus i Marija!

Danas slušamo jednu od najljepših svetopisamskih prispodoba koje je Isus izustio pred farizejima i psimoznancima koji su ga optuživali da se druži s grešnicima. Prispodoba je to o izgubljenom sinu i milosrdnom ocu. Uzmi danas svakako u ruke petnaesto poglavlje Lukinog evanđelja i posebno obrati pozornost na jedanaesti do trideset i drugi redak.

Ti redci govore o pravoj bezuvjetnoj ljubavi koja ne guši i uvijek spremno prašta. Takvu ljubav svatko od nas traži i priželjkuje, bilo da si dijete, bilo da si žena, muž, baka ili djed, stric ili ujak… Takva ljubav nije nemoguća ali je put do nje trnovit kroz odricanje od sebičnosti i oholosti, a najveća tajna je u tome da ju ne očekuješ od drugog ako ju prvo ne možeš sam dati. Voljeti toliko da si spreman pustiti dijete da ode od tebe iako znaš da baš i ne bi moglo dobro završiti to što odlazi.

Voljeti toliko da poštuješ slobodu izbora iako znaš da će vjerojatno biti boli i pada, voljeti toliko da vjeruješ da će ipak ta ljubav biti uzvraćena jer nije bila sebična. Voljeti toliko da ćeš noći probdjeti pitajući se i ne znajući jer ne vučeš sve konce… i možda plakati i gledati u daljinu, očekujući da će se opametiti i doći kući.

I gle jednog dana sva tvoja žrtva i suze bit će izbrisane zagrljajem povratnika, priznanjem da je bilo krivih poteza i odluka… a s druge strane taj topli zagrljaj i radost možda opet pokvari nezahvalnost i nerazumijevanje onog s kim si stalno jer ti zamjera što voliš onog što je propao a ne primjećuješ trud onog savršenog – što naravno nije istina jer prava Ljubav vidi sve.

Ne znam tko si danas, možda si razmetni sin, možda si otac ili majka koji čekaju na pragu zagrljaj izgubljenog sina, možda si uzoran sin kojeg hvata ljubomora i zavist… Koji god od likova da jesi nisi sam – tvoj Otac Bog čeka i tebe da mu dođeš u zagrljaj i da te počasti mirom i radošću nakon svakog truda i pada koji su se dogodili.

(www.icv.hr, foto: pixabay)