In memoriam: Preminuli fra Vjekoslav Kocijan i fra Sebastijan Golenić, sprovod u četvrtak u Varaždinu

Vjernike Provincije sv. Ćirila i Metoda zatekla je tužna vijest: u razmaku od samo dva dana u nebesku domovinu preselila su se dva franjevca, a koja su poznata i vjernicima u Virovitici i okolici.

U subotu, 5. kolovoza u Bolnici za plućne bolesti i TBC u Klenovniku, u 84. godini života, 66. redovništva i 57. svećeništva, preminuo je blago u Gospodinu fra Sebastijan Golenić, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, okrijepljen svetim sakramentima. Nakon završenog studija filozofije i teologije zaređen je za svećenika 29. lipnja 1967. godine u crkvi sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu, cijelog života volio je glazbu – osim studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, dodatno je pohađao satove orgulja kod profesora Anđelka Klobučara te kasnije predavao glazbu u Franjevačkoj gimnaziji u Samoboru, a od 1975. je i profesor na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu.

Vjernicima je služio u Samoboru, Sigetu, u hrvatskim katoličkim misijama u Austriji (Klagenfurt, St. Pölten i Graz), Krapini i Slavonskom Brodu. Zbog bolesti 2021. godine odlazi na oporavak u Varaždin, gdje ostaje sve do svoje smrti.

A jutros (ponedjeljak) je u Franjevačkom samostanu u Varaždinu u 84. godini života, 66. godini redovništva i 57. godini svećeništva preminuo fra Vjekoslav Kocijan, koji je dugi niz godina služio i u Župi sv. Roka u Virovitici. Vjernici ga poznaju po blagom i otvorenom srcu, kao brižnog ispovjednika, osobu koja je puno radila radila s “ranjenima u duši”, koja je bila na usluzi pacijentima, ali i, poput sv. Franje, zaljubljenik u prirodu.

Fra Vjekoslav Kocijan rodom je iz Varaždina, za svećenika je zaređen 27. studenoga 1966. godine u crkvi sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu. Godine 2016. proslavio je u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu 50 godina svećeničkog služenja, kojim povodom je izdao i knjigu “Radost služenja”.
Oba franjevačka brata bit će pokopana u isto vrijeme, u četvrtak 10. kolovoza u 11:45 sati na Gradskom groblju u Varaždinu.

-Pokojnu braću preporučujemo u vaše molitve. Neka im Gospodin bude milostiv i podari im vječni život – poručila su braća franjevci iz Virovitice, ali i cijele Provincije sv. Ćirila i Metoda, u kojoj su svojim nesebičnim služenjem ostavili trag i putokaz vjere za nove generacije.

(www.icv.hr, ofm.hr)