Blagdan Sv. Franje

Foto: pixabay

Blagdana sv. Franje, svoga zaštitnika svečano slave simpatizeri i članovi franjevačkih redova.

Sveti Franjo – 4. listopada – VJERONAUČNI PORTALFranjevci – WikipedijaTemeljno polazište franjevačke duhovnosti izrečeno je prvim poglavljem Pravila: „Nasljedovati život i nauk Gospodina našega Isusa Krista živeći u siromaštvu, bez vlasništva i u čistoći“. Dakako, i individualno – svaki za se, i u zajednici – kao brat u franjevačkom redu i u svijetu. To je slika aktivnog života franjevca.

Prvi Franjevački red. Franjevac u prvom franjevačkom redu je čovjek koji je zavolio sv. Franju i njegov red dotle da ga je uzeo sebi kao oblik cjelokupnog života i rada, na slavu Božju i spasenje ljudi.

Drugi Franjevački red – Klarise su ženski kontemplativni i klauzurni crkveni red. Nastao je iz nadahnuća koje je Gospodin dao sv. Franji Asiškom, da u Crkvi živi sveto Evanđelje. Sveta Klara, “biljčica” sv. Franje, postala je sudionica tog poziva, stoga je red sv. Klare drugi franjevački red, posvećen potpuno kontemplativnom životu.

Treći franjevački red ili Franjevački svjetovni red (lat. Ordo Franciscanus Saecularis; OFS) ustanovljen je po nadahnuću i djelovanju sv. Franje. Propovijedanje svetog Franje, njegov živi primjer kao i primjer njegovih prvih učenika, privukli su veliku pažnju ljudi tako da su se mnogi oženjeni željeli pridružiti prvom i drugom redu.

Franjevačka mladež ili Frama je bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu u svjetlu poruke svetog Franje Asiškoga. Frama okuplja zainteresirane mlade koji joj se mogu priključiti u dobi od 15 do 25 godina i ostati punopravni članovi sve do navršenih 30 godina života ili, pak, do ulaska u brak, redovničku zajednicu odnosno odabira vlastitoga životnog poziva.